Zasada działania Surowce: woda, ocet, sól, cukier, mączka z gorczycy, przyprawy i dodatki w ilości określonej recepturą, zadawane są do zbiorników z mieszadłami o poj. około 700 l i intensywnie mieszane. Mieszadła i dna zbiorników są wyprofilowane tak, aby stworzyć odpowiednie wirowanie mieszaniny. Po otwarciu zaworów zbiornika, pompa śrubowa typ 20 PSRS/TP z regulacją wydajności podaje płynną masę surowca na głowicę młyna typ PMK-700. Poprzez regulację docisku tarcz można uzyskać produkt o żądanym rozdrobnieniu. Głowica młyna podczas pracy chłodzona jest wodą, co pozwala na uzyskanie produktu o wysokich walorach jakościowych. Musztarda z młyna spływa lejem wylewowym, także chłodzonym, do zbiornika pośredniego. Opis linii produkcyjnej Zbiornik zacierowy do musztardy, 600 l z mieszadłem szybkoobrotowym Pełna wersja rozdrabniacza do musztardy PMK - 700 Wyposażenie urządzenia: Młyn z podstawą - pompa podająca surowiec na młyn z obiegiem wtórnym - pompa odbierająca produkt z posadowionym zbiornikiem wyposażonym w czujnik poziomu - sterowanie zawarte w obudowie z automatyką i system rozruchu
WARIANT I
Ze zbiornika pośredniego pompą musztarda podawana jest próżnią do odpowietrzacza homogenizującego. Podczas cyrkulacji w odpowietrzaczu produkt pozbawiony jest cząstek powietrza, które zostały zemulgowane podczas mielenia. Ma to istotny wpływ na jakość i trwałość produktu. Odpowietrzacz homogenizujący po skończonym cyklu wyrzuca produkt bezpośrednio do dozownicy.
WARIANT II
Ze zbiornika pośredniego pompą musztarda podawana jest do zbiorników o poj. około 2000 l. W zbiornikach musztarda jest przetrzymywana zgodnie z procesem technologicznym i w tym czasie cyklicznie mieszana wolnoobrotowym mieszadłem. Pompa podaje gotowy produkt na dozownice w linii rozlewu.
|