Istnieje kilka metod produkcji ketchupu. Oto najczęściej stosowane linie produkcyjne: Metoda produkcji "na zimno" Mieszanie koncentratu z dodatkami odbywa się w zbiorniku z poziomym mieszadłem. Po dokładnym wymieszaniu składników następuje homogenizacja produktu. W momencie zakończenia procesu homogenizacji gotowy produkt zostaje podany na linii rozlewu i konfekcjonowania. Metoda produkcji "na gorąco" Prosta metoda produkcji ketchupu "na gorąco". Koncentrat pomidorowy wraz z dodatkami podgrzewany jest w zbiornikach pionowych z jednoczesnym mieszaniem. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i czasu pasteryzacji produkt podawany jest przez młyn koloidalny na zbiorniki magazynowe. Po schłodzeniu podawany jest na linię rozlewu. Metoda produkcji wysokojakościowego ketchupu Metoda ta polega na homogenizacji, mieszaniu, pasteryzacji i odgazowywaniu w jednym urządzeniu tj.Wieloprocesor Próżniowy HP 700-1000. |